STRESLE TOP GİBİ OYNAYIN ..

  • 12
    EKİ
    STRESLE TOP GİBİ OYNAYIN ..

    Stresle top gibi oynayın..    

    Değerli okurlarım merhaba, doğal afetlerin, ekonomik sıkıntıların, pandeminin bizi bunalttığı şu zamanlarda, stres nasıl bir duygudur, nasıl yönetebiliriz, ortadan kaldıramasak bile, kabul edilebilir bir seviyeye nasıl çekebilir, günlük hayatımızı nasıl daha kolay bir hale getirebiliriz, bütün bu soruların cevabını öğrenmek, eminim hepimiz için son derece yararlı olacaktır.                                                                                                                                                      

    Stresle başa çıkmaya çalışırken en önce sormamız gereken soru; gerçekten streste miyiz, üzerimizde yarattığı olumlu veya olumsuz etkileri var mı, bütün bunları anlamalı ve   kendimizde belirti aramalıyız.                                                                                                                       

    Stres denen şey, insan üzerinde olumsuz etkiler yarattığı gibi, olumlu etki ve sonuçlar da doğurabilir. Bu nedenle bizler stresi öyle kullanmalı ve yönetmeliyiz ki, üzerimizde yarattığı etkisi pozitif olsun. Stresle başa çıkmayı öğrenmek için öncelikle; stresi yaratanın da,  güçlü hale getirenin de, kendi beynimiz olduğunu anlamalı, kendimize uyguladığımız bu baskılamanın, ruhsal, fiziksel ve sosyal bazı sonuçlar doğurduğunu kabul etmeliyiz.    Hayatımız boyunca karşılaştığımız durumlar karşısında beynimiz, oyunbaz bir çocuk gibi davranıp, bize türlü oyunlar oynar, oyun ihtiyacı süresince anlayışlı ve sakin kalabilirseniz, kazanan pozitif tarafınız olacaktır.                                                                                                        

    Çokça yaptığımız bir hatadır, hayatımızdaki stres kaynaklarını dile getirirken; stresi değişik şeylerde somutlaştırırız, kimi zaman sınavlarda somutlaştırırız, kimi zaman pazartesi sendromunda, kimi zaman müşteri kaybetme korkusunda, kimi zaman beğenilmeme, kimi zaman onaylanmama korkusunda. Bazen de bazı duyguları birbirine karıştırırız; örneğin tatile gideceğiz, bundan güzel ne olabilir, valizlerimizi hazırlayacağız, hoppp hemen baş köşeye oturturuz stresi, valizimizi nasıl yerleştireceğiz, nasıl taşıyacağız, seyahat nasıl geçecek, odamız güzel olacak mı?? Bütün duyguları stres olarak isimlendirmeyelim, çünkü biz aslında stresli değil, heyecanlıyızdır, tatile gidiyor oluşumuzdan dolayı midemiz pır pır etmektedir, bunun adını lütfen doğru koyalım, biz o anda  “heyecanlıyız” dır.                                                    

    Değerli okurlarım, strese girmek istedikten sonra her koşulda bunu sağlayabiliriz, beynimiz işte böylesine karmaşık ve harika bir yapıdadır. Neden kontrolü ele alıp, bunu olumluya kullanmayalım? Hayatta önemli olan, güçlükleri aşabilme becerisidir, bunu da ancak olumlamalarla başarabiliriz. Heyecanlıyızdır, ama onun yerine “stresliyim” deriz,  Korkuyoruzdur, “stresliyim” deriz. Kesin olan bir şey var ki, mutluluk dışındaki tüm hisler için bu kelimeyi kullanıyoruz. Hayatımızın bu kadar merkezine yerleştirince de, bu duyguyu olduğundan daha ağır hissediyor, bizi ele geçirmesine izin veriyoruz. Bu duygunun beyninizi ele geçirmesine izin vermeyin; Endişeliyseniz; “konuyla ilgili emin olamadığım şeyler, kafamda soru işaretleri var, endişeliyim” deyin. Heyecanlıysanız;  “çok heyecanlıyım” diyelim, Korkuyorsanız da; cesaretle korkunuzu itiraf edin, stresin arkasına saklamayın. Gerginseniz; “gergin hissediyorum, gevşemem lazım” deyin ve çözüm arayın, arkadaşlarınızla görüşün, yürüyüş yapın, daha başka ne gerekiyor, size ne iyi geliyorsa onu yapın.                                

    Sinirliyseniz; sizi sinirlendiren nedeni bulmaya, ortadan kaldırmaya odaklanın. Her duyguyu stresle bağdaştırmayın, stresi sanki dakikada bir girilip çıkılabilecek bir kapı gibi düşünmeyin, böyle hafif bir duygu değildir, kişinin çevreyle uyumunu bozan, kapasitesini zorlayan ağır bir durumdur. Stres fiziksel gücümüzü azaltan, hayata negatif yönüyle bakmamıza neden olan daha çok olumsuz bir duygu durumudur. Stresin olumlu tarafı ise, amaca ulaşırken kendi potansiyelimizi yeterinden fazla kullanmamızı ve yüksek doyum hissetmemizi sağlar. Bu nedenle kendimiz için yoğun ve uzun süreli olmamak koşuluyla bir miktar strese ihtiyacımız vardır. Stres altında vücutta ne gibi değişiklikler ne gibi sorunlar ortaya çıkıyor diye sorsak, zihinsel, fiziksel ve sosyal hepsi de olumsuzluğa dair, bir sürü şey sıralayabiliriz.                       

    Özellikle profesyonel iş insanları stresle başa çıkmayı mutlaka öğrenmelidirler.                                               

    Basit uygulamalarla, stresle başa çıkabilmek, vücudumuzda oluşturduğu olumsuz etkileri azaltabilmemiz mümkündür.                                                                                                                            

    Bunları şöyle sıralayabiliriz;                                                                                                                   

    1-Pozitif düşünün, yapabildiğiniz ölçüde olumlu düşünmeye çalışın.                                                          

    2- Zaman yönetimi iyi yapın, hayatınızda her şeye yeterli vakti ayırmaya çalışın (ders, iş, beslenme, eğlence)                                                                                                                                                    

    3-Planlı olun, yapılması gerekenleri, sorumlulukları son ana bırakmayın.                                        

    4-Egzersiz yapın, en azından düzenli olarak her gün yapılacak yarım saatlik bir yürüyüş sizi hem forma sokacak, hem de beyninizin olumlu düşünceler üretmesine yardımcı olacaktır. Kalbiniz tüm vücudunuza daha rahat oksijen pompalayacak, zindeliğiniz ve gücünüz artacaktır.                                                                                                                                                           

    5-Beslenmenize dikkat edin, uzun süre aç kalmayın kolalı, kafeinli, şekerli gıdalar ani enerji iniş çıkışları yapacağından, sizin çabucak yorulmanıza neden olurlar. Hele şu enerji içeceği denen sıvıları aldığınızda, enerji önce tavan yapar, kişi son derece enerjiktir, hemen arkasından enerji hızla düşüşe geçer, el ayak titremesi, göz kararması ve sonuçta ciddi bir yorgunluğa, yoğun stresin vücutta yarattığı etkilere benzer etkilere neden olurlar.                  

    6-Sosyal etkinliklerde bulunun, insanlarla iletişimde olun, kendi seçtiğiniz sizi yormayacak ortamlarda bulunun sizi sıkmayan insanlarla görüşün, özellikle de çocuklarla sohbet edin, onlar sizi kolayca gülümseteceğinden çok yararlı olacaktır.                                                               

    7-“Hayır” demeyi öğrenin, hatır için bile olsa, taşıyamayacağınızdan fazla yüklenmeyin                        

    8-İyi uyuyun – (kaliteli uyku)                                                                                                                                     

    9-Hobi edinin, hiçbir şey yapamıyorsanız alın kalemi elinize, gazetedeki suratları boyayın, çok eğlencelidir                                                                                                                                                                

    10-Her şeyi ciddiye almayın, bu dünyadan sadece geçmekte olduğumuzu unutmayın.         

    11-Espriye hayatınızda daha çok yer verin, kahkaha atarken sesinizi yükseltin, buna karşılık kızgın olduğunuzda sesinizi alçaltın.                                                                                                           

    12-Hoşgörüyü hayatınızdan eksik etmeyin.                                                                                               

    13-Doğru nefes almayı öğrenin, doğru nefes alıp vermek vücudu rahatlatacaktır, doğru nefes dediğimiz şey; nefes alırken karnın şiştiği, verirken indiği diyafram nefesidir.                                          

    14-Bütçenizi iyi idare edin, ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Siz ne kadar sağlam ve güçlü durursanız, hayat da sizin etrafınızda o derece uyumla ve pozitif yönde dönecektir. ASK..

    592 hit